Meergranenbrood
Onlangs kreeg ik zin om een broodje te maken.
Mijn favoriet brood is een vlecht.
Maar ik had zin in een stevig, gezond brood, dus ik koos voor meergranenmeel en speltbloem.
Mijn favoriet brood is een vlecht.
Maar ik had zin in een stevig, gezond brood, dus ik koos voor meergranenmeel en speltbloem.
Benodigdheden
250g speltbloem
250g meergranenmeel
1/2 el suiker
1 el zout
10g gist (verse)
3dl melk (kamertemperatuur)
1 ei
2 el zemelen
1 el lijnzaadjes
2 el zemelen
1 el lijnzaadjes
Werkwijze
Meng de bloem, het meel, de zemelen, de lijnzaadjes en het zout in een grote kom.
Maak een putje in de bloem.
Neem een glas en los de gist op in een beetje melk.
Giet dit mengsel beetje bij beetje bij de bloem.
Begin ondertussen te mengen (best met de handen).
Giet daarna de rest van de melk er beetje bij beetje bij.
Begin ondertussen te mengen (best met de handen).
Giet daarna de rest van de melk er beetje bij beetje bij.
Meng alles tot een stevig deeg en kneed goed.
Leg de bol deeg in een kom, dek af met een doek en laat 1 uur rijzen.
Leg de bol deeg in een kom, dek af met een doek en laat 1 uur rijzen.
Kneed het deeg opnieuw.
Verdeel het nu in drie gelijke delen.
Rol elk deel uit tot een rolletje van ongeveer 40 cm.
Vlecht de drie rolletjes.
Plooi de uiteinden naar onderen.
Leg de vlecht op een bakplaat, eventueel op een siliconen matje.
Zo zal het brood niet aanbakken.
Dek de vlecht opnieuw af en laat 30min. rijzen.
Warm de oven voor op 225°C.
Kluts het ei in een kommetje.
Bestrijk de bovenkant van het brood met wat ei.
Zet het brood in de oven en laat ongeveer 25min. bakken.
Kluts het ei in een kommetje.
Bestrijk de bovenkant van het brood met wat ei.
Zet het brood in de oven en laat ongeveer 25min. bakken.
Reacties
Een reactie posten