zondag 5 januari 2014

DIY: Wereldkaart in kurk


Na het terugkomen van Erasmus in Denemarken had ik erg veel foto's. Ik had echter geen plaats om ze te hangen aan mijn muur. Daarom wou ik graag zelf een prikbord maken (veel leuker dan een lelijk prikbord te kopen).

Ik zocht op internet naar ideeën om zelf een prikbord te maken en kwam uiteindelijk op deze site.
Je eigen wereldkaart uit kurk maken. Aangezien ook een 'travelbug' heb gekregen leek me dit een super idee, om mijn reizen te kunnen weergeven.
Op de site hierboven staat het allemaal ietsje anders uitgelegd (en in het Engels) dan in deze post, kijk dus maar wat je verkiest!

Aan de kerstman (dit jaar mijn papa) vroeg ik een rol kurk van 4mm. Deze kwam in een mooie kartonnen doos toe om op Kerstmis uitgepakt te worden.
Het geluk is dat mijn vader ook goed met hout overweg kan, hij zorgde voor een witte houten plaat van 135x80 cm. Deze diende als achtergrond om de kurk op te kleven.

Wat heb je dus nodig voor zo'n leuke wereldkaart?

 • een rol kurk (ik gebruikte 4mm)
 • een houten plaat als achtergrond
 • de wereldkaart (downloadlink pdf)
 • tape
 • houtlijm of contactlijm
 • scalpel of breekmes
 • schaar
Print de wereldkaart uit. Kleef alle bladen aan elkaar. Knip daarna de werelddelen los om ze dichter bij elkaar op de kurk te kunnen vast tapen.

Nu snij je de stukken uit met een scalpel. Je hoeft niet super gedetailleerd te werken, maar het is altijd mooier als je details kan zien. Ik probeerde zelf zo gedetailleerd mogelijk te werken.

Ik wachtte met het uitsnijden van de kleine eilandjes tot het einde, anders raak je ze toch kwijt in alle rommel. Dat zou ik toch voor hebben... 

Wanneer je alle grote werelddelen hebt, schik je ze op de houten plaat. Ik heb gegokt, maar je kan eventueel de wereldkaart nog eens afdrukken om het preciezer te weten. Met tape duid je aan waar je kurk moet komen, zodat je het meteen terug op de juiste plaats kan leggen.

Breng houtlijm aan op de achter kant van de kurk. Dan plaats je de kurk weer op zijn plaats, via de aanduidingen.

Leg dan boeken (of een ander gewicht) op de net gelijmde plaats om aan te drukken. Laat zeker vijf minuten aandrukken.


Ik deed eerst de grote stukken, later kwamen de kleine eilandjes erbij.
Zorg wel dat het uit komt, zo hangt bij mij Australië eigenlijk iets te hoog, waardoor Indonesië nogal ertussen gepropt is...

Maar, al bij al ben ik er zeer tevreden over! Nu nog aan de muur bevestigen en de kaart ik klaar om te gebruiken als prikbord. Ik ga de plaatsen aanduiden waar ik al ben geweest. Hopelijk krijg ik later de wereldkaart vol!

2 opmerkingen:

 1. Of gewoon 37,50 uitgeven:

  http://www.giftsbybeel.nl/shop/wereldprikbord.html

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Super leuk! Weet je waar de kerstman die rol kurk heeft besteld? Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...