zondag 19 augustus 2012

Jobstudente Bibnet

Al het tweede jaar op rij heb ik twee weken voor Bibnet gewerkt.
Wat Bibnet is? Wel, het is een soort overkoepelend netwerk van alle bibliotheken van Vlaanderen.
Wat ik dan moet doen voor Bibnet? 
Ik werk in een programma  genaamd Aleph. Op het icoontje van het programma staat Marc. En het wordt ook wel (open) vlacc genoemd. Waarom? Geen idee en ik ben het vergeten vragen...

Maar dus... In dat programma kan je de programmering van alle boeken (en cd's, video's, dvd's, tijdschriften, ...) die in bib's zitten zien. Als je bijvoorbeeld in een catalogus ziet dat een boek voor 4+ is en in de reeks Vos en Haas zit, dan staat dat onder een bepaalde cijfer- of lettercode in vlacc. En wat die reekstitel betreft, daar heb ik aan gewerkt.

Ik zal het zo simpel mogelijk proberen maken... Als je in een catalogus zocht op een reeks dan kon het zijn dat je twee keer hetzelfde kreeg. Dat moest ik dus veranderen. De reeks stond dubbel in de programmering. Een keer bij reekstitel én een keer bij de relaties van het boek. Ik moest de reekstitel verwijderen en dan het volumenummer bij de relatie zetten.
Om het even helemaal chinees te laten lijken... In veld LKR maak ik het veld LKR§§s aan en vul daar het cijfer van veld 040§§v in. Daarna verwijder ik veld 040§§a en 040§§v. Klinkt misschien moeilijk, maar eens je eigenlijk door hebt wát je doet gaat het snel.
En dit moest ik 6393 keer doen.

Nuja, dat was één van de opdrachten... In totaal heb ik 8 opdrachten gedaan en was ik 2uur te vroeg klaar.
Maar ik heb niet moeten klagen. Voor de mensen die bij Bibnet werken is hetgeen ik moet doen een saai werkje, maar ik vond het best oké. Veel variatie is het niet, maar het is ook geen maand of langer dat ik het moet doen. 10 dagen gaan snel voorbij!

De rest van de opdrachten ga ik nu niet aan jullie neus hangen. Het interesseert jullie waarschijnlijk toch niet. Doet het dat wel? Dan moet je het maar vragen, he! :-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...